Quantcast
Channel: Espen Nordenhaug –Østfoldmuseene
Viewing all 77 articles
Browse latest View live

Villblomstens dag i Gamlebyen

$
0
0
Brokkurt trives i karrig miljø mellom brostener der den ikke får konkurranse fra andre. Foto: Egil Michaelsen

Brokkurt trives i karrig miljø mellom brostener der den ikke får konkurranse fra andre. Foto: Egil Michaelsen

I hele Norden arrangeres blomstervandringer en utvalgt søndag i juni. I år er søndag 14. juni datoen.

Gul lerkespore er en vakker plante som vokser i mursprekker, Den passer derfor utmerket i Gamlebyen. Foto: Egil Michaelsen

Gul lerkespore er en vakker plante som vokser i mursprekker, Den passer derfor utmerket i Gamlebyen. Foto: Egil Michaelsen

I Fredrikstad møtes vi ved vanntroa i Gamlebyen kl. 11 og gir oss ut på en interessant vandring som varer et par timer uten værforbehold. Gamlebyens spesielle miljø med murer, voller og vollgraver, har gitt grobunn for mange interessante trær og urter. Noen av dem kan benyttes til mat, medisin og trolldom. Vi forteller de gode historiene.

Turledere blir Jørn Enger og Svein Åstrøm.

NB! Dette er ikke et arrangement i regi av Østfoldmuseene. 


Dramatiserte omvisninger på Elingaard

$
0
0
Dramatiserte omvisninger. Foto: Hilde Marthinsen

Dramatiserte omvisninger. Foto: Hilde Marthinsen

Museets nyåpnede utstilling for sommeren heter “I Østen stiger Japan opp”, her viser vi japansk kultur gjennom tresnitt, porselen, musikk, ikebana, lakkarbeider og kimonoer. Du kan også se fotoutstillingen av Anne-Stine Johnsbråten som heter “Good wife , wise mother – women in Japan”.

I Østfløyas andre etasje kan du se Onsøy Bygdekvinnelags utstilling av “Hva sjøfolka hadde med seg hjem i skipskista…”

Våre spennende og populære dramatiserte omvisninger hadde premiere forrige søndag og går hver søndag i sommer fram til og med søndag 30. august kl. 14.00.

Vi har også åpent hver onsdag i sommer, så våre åpningstider blir søndag og onsdag 12.00 – 16.00, fra og med 7. juni – til og med 30. august.

Huskeparken, fejakt og de gammeldagse lekene venter på barna, og hold av søndag 12. juli til vårt årlige teselskap i hagen.  Se også – Hva skjer? Kalenderen her på nettsiden.

Se videopresentasjon av Elingaard herregård.

Bildegalleri: en junikveld i Røds hage

$
0
0

 

Søndag 15. juni arrangerte Halden historiske Samlinger vandring i den vakre hagen på Rød herregård. Les mer om dette i Halden Arbeiderblad. Fikk du ikke vært med har du anledning til å utforske hagen “digitalt” i kartet over. Klikk på de grønne punktene for å se mer.

Og vil du ha det med deg på mobilen din? Benytt vårt mobilformidlingstilbud –> der du kan ha med deg kartet på din egen mobiltelefon.

Utforsk også huset i de interaktive plantegningene –>

I galleriet under gir vi deg et makroblikk på deler av hagen. Fotografiene ble tatt forrige uke.

Vi er så heldige å ha et av Norges største og best bevarte lystgårdsanlegg og oppfordrer – ta turen til Rød herregård.

Røds hage en junikveld 2015. Foto: Espen A. Nordenhaug Røds hage en junikveld 2015. Foto: Espen A. Nordenhaug Røds hage en junikveld 2015. Foto: Espen A. Nordenhaug Røds hage en junikveld 2015. Foto: Espen A. Nordenhaug Røds hage en junikveld 2015. Foto: Espen A. Nordenhaug Røds hage en junikveld 2015. Foto: Espen A. Nordenhaug Røds hage en junikveld 2015. Foto: Espen A. Nordenhaug Røds hage en junikveld 2015. Foto: Espen A. Nordenhaug Røds hage en junikveld 2015. Foto: Espen A. Nordenhaug Røds hage en junikveld 2015. Foto: Espen A. Nordenhaug Røds hage en junikveld 2015. Foto: Espen A. Nordenhaug Røds hage en junikveld 2015. Foto: Espen A. Nordenhaug Røds hage en junikveld 2015. Foto: Espen A. Nordenhaug Røds hage en junikveld 2015. Foto: Espen A. Nordenhaug Røds hage en junikveld 2015. Foto: Espen A. Nordenhaug Røds hage en junikveld 2015. Foto: Espen A. Nordenhaug Røds hage en junikveld 2015. Foto: Espen A. Nordenhaug Røds hage en junikveld 2015. Foto: Espen A. Nordenhaug Røds hage en junikveld 2015. Foto: Espen A. Nordenhaug Røds hage en junikveld 2015. Foto: Espen A. Nordenhaug Røds hage en junikveld 2015. Foto: Espen A. Nordenhaug Røds hage en junikveld 2015. Foto: Espen A. Nordenhaug Røds hage en junikveld 2015. Foto: Espen A. Nordenhaug Røds hage en junikveld 2015. Foto: Espen A. Nordenhaug Røds hage en junikveld 2015. Foto: Espen A. Nordenhaug Røds hage en junikveld 2015. Foto: Espen A. Nordenhaug Røds hage en junikveld 2015. Foto: Espen A. Nordenhaug Røds hage en junikveld 2015. Foto: Espen A. Nordenhaug Røds hage en junikveld 2015. Foto: Espen A. Nordenhaug Røds hage en junikveld 2015. Foto: Espen A. Nordenhaug

Hva vil du det nye formidlingsbygget på Borgarsyssel skal hete?

$
0
0

Nå har du muligheten til å være med å bestemme hva det nye formidlingsbygget på Borgarsyssel Museum skal hete. Vi har fått inn en rekke navneforslag og nå har juryen kommet frem til to de ønsker avstemming om. Det ene navnevalget  er Olavs hall og det andre navnet er St. Maries hall.

Avstemningen er nå stanset og resultatet vil bli offentligjort om kort tid. Følg med på våre nettsider!

Kunstutstilling med Anne-kristine Thorsby og Hanne Biedilæ

$
0
0
Stigende fjell. Litografi av Anne Kristine Thorsby. Foto: kunstneren

Stigende fjell. Litografi av Anne Kristine Thorsby. Foto: kunstneren

23.  juni åpnet sesongen og en ny kunstutstilling på Storedal Kultursenter.
Billedkunstner Anne-Kristine Thorsby, grafikk og maleri, og keramiker Hanne Biedilæ fyller lokalene med sine uttrykksfulle og fargerike arbeider. Anne-Kristine Thorsby er bosatt på Lillehammer og har hatt en rekke utstillinger rundt om i landet. Den andre kunstneren, Hanne Biedilæ, er bosatt i Fredrikstad og har til daglig sitt verksted på Bastion 5.

Utstillingen står til 16. juli. Nå er sesongen i gang på Storedal og lydskulpturen spiller og kafeen er åpen fra tirsdag til søndag kl. 12-16.

 

Frøkengården i Korshavn

$
0
0
Frøkengården. Foto: http://korshavnvel.wordpress.com/frokengarden/

Frøkengården. Foto: http://korshavnvel.wordpress.com/frokengarden/

Gården Søndre Korshavn på Hvaler kalles nå for Frøkengården. Eiendommen var i samme families eie fra 1786 til 1987 og viser hvordan en hvalerfamilie bodde for drøyt hundre år siden. Her er et rikholdig innbo og inventar som beskriver 1800-tallets kystkultur på Hvaler. Våningshuset er et godt eksempel på lokal byggeskikk med opprinnelse fra 1700-tallet og senere utvidelser. Huset står også som et eksempel på en gammel skipperstue.

Christian Nielsen Barfod kjøpte gården i 1786. Han var bonde og fisker, men hadde nok også vært til sjøs. Han døde allerede i 1788.

Hans sønn, Thomas Christiansen, overtok gården i 1810 etter sin mor og stefar. Han var sjøkaptein, og under Napoleonskrigene satt han to ganger i engelsk krigsfangenskap. Han døde i 1821.

Sønnen Søren Thyge Christiansen overtok gården etter sin mor i 1848. Han var også sjøkaptein, i likhet med sin bror Christian Ditlef. Søren Thyges sønner, Thomas og Christian Ditlef, ble også sjøkapteiner, men den sistnevnte trivdes dårlig på sjøen og gikk i land og flyttet til Karlstad i Sverige.

Deres fire søstre, Kaia, Charlotte, Therese og Lina, forble boende i Korshavn som ugifte frøkner, og etter dem har gården fått sitt folkelige navn. Sammen med dem bodde også hushjelpen Marie Andersen.

Etter søstrenes bortgang, den siste i 1943, brukte etterkommerne i Sverige huset som sommersted fram til 1987. Marie bodde her til 1963.

Plantegning Frøkengården.

Plantegning Frøkengården.

Frøkengården ble bygget ut i flere omganger. I dag framstår den som et eksempel på en gammel skipperstue. Den midtre delen er eldst, men vi vet ikke hvor gammel den er. Den består av kjøkken med et lite kott bak, ei stue og et kammers, det vi i dag kaller kabinettet. I 1787 fortelles det at våningshuset sto til nedfalls. Kanskje dette er restene av dette huset, eller kanskje ble en annen stue flyttet hit fra et annet sted på Hvaler? Opprinnelig var bygningen røstet øst-vest, ikke nord-syd slik som i dag.

Den nordlige delen (til venstre), hvor hovedinngangen er, er smalere enn den eldste delen. Det tyder på at denne delen av huset er flyttet hit fra en annen plass. Vi antar at dette har skjedd omkring skiftet i 1810. Bygningen består av inngangsparti med et kammers bak og ei stor finstue mot nord. Bak stua er det bygget på en langsval for å få samme bredde som den eldste delen.

Omkring 1890 ble huset bygget på mot sør med en smalere bygningsdel som besto av to rom: Et butikklokale og en gang med trapp opp til loftet og to kammers. Her drev to av søstrene butikk fram til 1918.

Stiftelsen Korshavn er opprettet av Hvaler Kulturvernforening/Kystmuseet Hvaler, Fredrikstad Museum, Hvaler kommune og Fortidsminneforeningen avd. Østfold med formål å ta vare på Frøkengården. Østfoldmuseene oppnevner en representant fra Kystmuseet Hvaler og en fra Fredrikstad Museum til stiftelsens styre. Stiftelsen har nå restaurert alle rom i første etasje unntatt den gamle butikken, fornyet det elektriske anlegget, og skal i 2015 male huset utvendig. Midlene til restaureringsarbeidet kommer i stor grad fra venneforeningen, Frøkengårdens Venner, fra fylkeskonservatoren og fra ulike eksterne, private finansieringskilder. Hvaler Hagelag har vært behjelpelig med å rekonstruere og holde i orden hagen.

Vil du være med å bidra til restaureringen, ta kontakt med Frøkengårdens Venner på epostadressen nedenfor.

Frøkengården er åpen for publikum hver søndag i juli. Ellers etter avtale.

For avtale om omvisning, ta kontakt med:

 

Omvisning og klassisk gitarkonsert

$
0
0

 

Ole Martin Huser-Olsen holder konsert på Frøkengården. Foto: Svein Kristiansen, Fredriksstad Blad

Ole Martin Huser-Olsen holder konsert på Frøkengården.
Foto: Svein Kristiansen, Fredriksstad Blad

Søndag 5. juli er det duket for klassisk gitarkonsert med Ole Martin Huser- Olsen på Frøkengården på Hvaler. Det inviteres også til omvisninger, samt at det vil være salg av vafler, kaffe og lodd.

Frøkengården holder åpent den dagen fra kl 12-18. Konserten er kl 17.00. Billettpris konsert: kr 100,- pr pers.
For mer informasjon om musiker Ole Martin Huser Olsen, se:  www.facebook.com/huserolsen

Les mer om Frøkengården og se hele sommerens program –>

Teselskap for barna i Elingaards hage

$
0
0

 

Teselskap. Foto Fredrikstad Museum

Ta med mamma og pappa, venner, bamser og dukker på vårt årlige teselskap i Elingaards vakre hage! Vi har duker og pledd, og koppestell til utlån, men ta gjerne med eget om du vil. «Te» og kjeks får du av oss.

Herregården åpner og teselskapet starter  kl. 12.00

Eventyrfortelling kl. 13.00
Dramatisert omvisning kl. 14.00
Fejakt i hagen
Besøk kalvene i fjøset
Utstilling, museumsbutikk og herregårdskafé

(Inngang: kr. 60/20  – barn 0-5 år gratis) 

 


Kom på Hagedag – en dag i sansehagen

$
0
0
Sansehagen på Storedal Kultursenter, foto: VKK.

Sansehagen på Storedal Kultursenter, foto: VKK.

Det Norske Hageselskap har siden 2011 arrangert 1000 åpne hager. Frem til 2015 har det vært en årlig begivenhet som setter hageglede i fokus. Nå arrangeres 1000 åpne hager annen hvert år, så neste gang du kan oppleve 1000 åpne hager er fra juni 2016. Storedal Kultursenter ønsker allikevel å  by på “1000 åpne hager” dag,  men da i egen regi og inviterer publikum til  “Hagedag – en dag i sansehagen”.

Denne dagen vil vi ha ekstra fokus på hagen fra kl 12-16 og byr på følgende:

- Hageomvisning på Storedal,  kl 12.30 og 13.30
– Hagequiz (vi trekker 2 vinnere av Østfoldmuseenes Museumskort som gir gratis adgang til museene i 12 mnd)
-
Plant din egen karse og ta med hjem (barneaktivitet)
- Rådfør deg med gartneren.  Har du spørsmål om blomster, planter og hagestell i egen hage, – spør Storedals gartner
Vidar K. Kristiansen.  Han vil kunne gi gode svar på det meste.

Kaféen er åpen og det er mulighet for å kjøpe kaffe og vafler mm. Inne på senteret kan man også se kunstutstillingen til kunstneren Dang van Ty.

Hagen på Storedal som fikk tildelt Hageselskapets Hagekulturpris i 2013, ligger i et vakkert og unikt kulturlandskap og er et sted for naturopplevelser og rekreasjon.  Anlegget er også tilrettelagt for synshemmede, så her kan alle sanser brukes når man er på besøk. Akkurat nå er rosene i full blomst og bare de  er verdt en skue.

Pris: 20 kr barn/60 kr voksne (Barn 0-5 år gratis)  Inkl. i inng.billetten er 1 kopp kaffe.

Sansehagen på Storedal med Helleristningsutstillingen i bakgrunnen. Foto Hege-B Lindemark

Sansehagen på Storedal med skulpturen “Ode til lyset” i bakgrunnen.( Foto: Hege-B Lindemark, Østfoldmuseene)

Bakedag på Frøkengården

$
0
0
Kjøkkenet-på-Frøkengården (Foto-Mona-Friberg).jpg

Kjøkkenet-på-Frøkengården (Foto-Mona-Friberg).jpg

Søndag 19. juli  kl 12 -15 arrangerer Frøkengården bakedag. De får besøk av Inger Tvete som vil vise baking i vedfyrt ovn. I tillegg blir det omvisning på gården – og salg av kaffe, vafler og lodd.

Kort om Frøkengården: 
Gården Søndre Korshavn på Hvaler kalles nå for Frøkengården. Eiendommen var i samme families eie fra 1786 til 1987  og viser hvordan en hvalerfamilie bodde for drøyt hundre år siden. Her er et rikholdig innbo og inventar som beskriver 1800-tallets kystkultur på Hvaler. Våningshuset er et godt eksempel på lokal byggeskikk med opprinnelse fra 1700-tallet og senere utvidelser. Huset står også som et eksempel på en gammel skipperstue.

Stiftelsen Korshavn i Hvaler er er opprettet av Fortidsminneforeningen avd. Østfold, Fredrikstad Museum, Hvaler kommune og Kystmuseet Hvaler, Hvaler kulturvernforening for å sikre og bevare eiendommen gnr 25 bnr 9 Korshavn for ettertiden.

Les mer om Frøkengården –>

Frøkengården

Frøkengården

Hils på Kaffestjerna og Kremlin

$
0
0
Hils på Kaffestjerna (nr. 591) og Kremlin (nr. 594).

Hils på Kaffestjerna (nr. 591) og Kremlin (nr. 594).

Nr. 591 og nr. 594 er byttet ut med Kaffestjerna og Kremlin – endelig er de to kalvene på Elingaard døpt!

Det kom inn en bråte med gode navneforslag – navn med både historisk tilsnitt som f. eks Fru Birgitte og Elin, stjernenavn, og mer tradisjonelle kunavn sim Litago og Rosa, men det var til slutt William (7 år) og broren Alberts (5 år) forslag juryen falt ned på. Navnene er grunngitt og inspirert av melk og kaffe siden de passer så godt sammen.

Vi takker for forslag og gratulerer guttene. De ble premiert med deltakelse på valgfri kveld med fjøsstell hos Jo Poppe, forpakteren på Elingaard. I tillegg fikk de et flott Elingaardsbrett

Informasjonsfilm om arbeidet med biologisk miljøovervåkning i Haldenvassdraget

$
0
0

Ved Haldenvassdragets Kanalmuseum utføres det biologisk miljøovervåkning for å sikre vannkvaliteten i Haldenvassdraget. Denne informasjonsfilmen er laget for å fortelle om dette viktige arbeidet.

Ridderdagene på Storedal

$
0
0
Ridderdagene Storedal Kultursenter helgen 21. august til 23. august.

Ridderdagene Storedal Kultursenter helgen 21. august til 23. august.

Helgen fredag 21. august til søndag 23. august arrangeres de årlige Ridderdagene på Storedal Kultursenter. Dette blir en helg fullspekket med aktiviteter for barn, ungdom, familier og alle friluftsintresserte. Aktivitetene vil være tilpasset både funksjonshemmede og funksjonsfriske deltagere.

PÅMELDING –>

Ridderdagene på Storedal er en videreføring av Erling Stordahls filosofi om økt livskvalitet for funksjonshemmede gjennom aktiviteter i friluftsliv, kultur og natur.

Sykkelløpet “Ridderrittet” vil bli arrangert sammen med mange andre friluftsaktiviteter og kulturelle opplevelser. Det legges også stor vekt på det sosiale i form av integrering i et arrangement hvor både funksjonshemmede og funksjonsfriske barn og ungdommer kan delta. Vi ønsker at deltagerne skal oppleve glede, mestring og begeistring gjennom fysisk aktivitet, samvær og sosialisering med andre.

Ridderdagene på Storedal er for ALLE: familier, barn, ungdom, mennesker med eller uten funksjonsnedsettelser. Ridderdagen på lørdag er spesielt tilrettelagt for fysisk funksjonshemmede (syns- og bevegelseshemmede), barn og ungdommer, og deres familier. I tillegg ønsker vi å invitere barn og ungdom med andre funksjonshemminger, samt familier med voksne funksjonshemmede.

Program

Sykling Ridderdagene

Sykling Ridderdagene

Fredag 21. august:

Ankomst for tilreisende og innkvartering

Kl. 16.00: Tandem “Sykling for alle” – en samling arrangert av Norges Cykleforbund.

Lørdag 22. august:

Kl. 10.00: Registrering og utlevering av startnummer

Kl. 11.45: Åpning av Ridderdagene

Kl. 12.30: Start Ridderrittet – 5 km, 10 km, 20 km og 40 km. Se løypekart –>

Kl. 12.30 – 17.00: Utstilling ved billedkunstner Dang Van Ty

Kl. 12.30 – 16.30:

Aktiviteter:
Skyting med laservåpen
Arkeologisk utgraving for barn
Klatring, hoppeslott, gå på truger, snekring av fuglekasser
Hoppeslott, «levende» bikuber
Diverse ridder- og speideraktiviteter

Klatrevegg

Klatrevegg

Kl. 14.00 – 16.00
Røde Kors – lær førstehjelp og prøv selv i teltet, for alle aldre!

Kl. 15.00 – 16.00
Tahirlekene

Kl. 17.00
Grilling

Kl. 18.30
Underholdning i Amfiteateret

Kl. 20.00
Introduksjon til seiling og vannaktiviteter for påmeldte deltagere i Kulturhuset
Informasjon om presisjonsorientering (Pre-O)

Kl. 20.00
Kveldstreff, underholdning/quiz/snacks i lavvo.
Transport til hotell for dem som bor der

Kl. 23.00:
Ro i Ridderleieren

Søndag 23. august:

Laserskyting

Laserskyting

Kl. 09.00:
Frokost i ridderleiren

Kl. 11.30
Friluftsgudstjeneste i Amfiteateret

Kl. 12.00-15.00
Utstilling

Kl. 12.00 – 15.00:
Aktiviteter:
Aktivitetene fortsetter. Nytt av året er: terapiridning til hest og ponniridning for barna, presisjonsorientering (Pre-O) som er en gren innen orienteringsidrett tilpasset alle uansett funksjonsnivå.

Kl. 12 – 14.00:
Røde Kors – lær førstehjelp og sikkerhet ved vann og vannredning – i Skjærviken

Kl. 12 – 14.00:
Røde Kors – Barnas Røde Kors, Bamsesykehus m.m. – på Storedal

Kl. 12.00-15.00
Seiling og vannaktiviteter kun for påmeldte deltagere

Kl. 15.00
Slutt for denne gang

Les mer på Ridderdagenes egne nettsider –>

Et grønt skritt tilbake i tid ved hjelp av din mobil

$
0
0
I Middelalderhagen er det plassert ut skilt med QR-koder for alle urtene. Ved å skanne disse får man lese om urtenes bruk i nåtiden og i middelalderen. Foto: Espen Nordenhaug

I Middelalderhagen er det plassert ut skilt med QR-koder for alle urtene. Ved å skanne disse får man lese om urtenes bruk i nåtiden og i middelalderen. Foto: Espen Nordenhaug

Vi ønsker å gjøre Middelalderhagen, dens planter og kunnskap om disse, mer tilgjengelig for publikum. Et av tiltakene er vårt “minileksikon” tilgjengelig på mobiltelefon mens du besøker urtehagen. Det tar for seg omlag 50 av urtene du kan finne i vår urtehage.

Her kan du lese og lære om de forskjellige plantene, hva de ble brukt til i middelalderen, overtro knyttet til dem, og også hva de evtentuelt kan brukes til nå i moderne tid.

Slik gjør du

I sommerhalvåret kan du skanne QR-koder på planteskiltene med din smarttelefon for å få tekst og bilder om hver enkelt plante. Du kan benytte en hvilken som helst gratis QR-leser tilgjengelig via enten App Store eller Google Play – eksempelvis i-Nigma til iPhone eller Barcode Scanner til Android. Ønsker du ikke å benytte en QR-leser? Da kan du enkelt navigere deg fram til innholdet ved å besøke m.mobilformidling.no i nettleseren på telefonen din.

Hele oversikten er gjort tilgjenglig på nett via en hvilken som helst enhet.

LES OM DE ULIKE URTENE HER –>

Christine Lande ved brønnen midt i middelalderhagen. Foto: Espen A. Nordenhaug

Christine Lande har jobbet med å sette i stand middelalderhagen. Foto: Espen A. Nordenhaug

Om middelalderhagen

På den kulturhistoriske utstilling i anledning Olavsjubileet i Sarpsborg 1930 ble det plantet en urtehage med de urter som er nevnt i heftet «Den gamle urtegaard», heftet ble trykt i samme anledning og på samme tid. Det originale heftet kan fortsatt  kjøpes i museumsbutikken på Borgarsyssel Museum.

Middelalderhagen ligger som en forgård til Olavskapellet, og har hatt oppunder 100 forskjellige urter og planter på det meste.

Inspirert av gamle bilder fra da hagen ble anlagt i 1930, ble det sommeren 2013 lagt stenkanter rundt de fire urtebedene, slik det opprinnelig var. Disse stenkantene hadde forsvunnet gjennom årenes løp, sannsynligvis for å gjøre bedene noe større.


Dra i håndtaket for å se middelalderhagen i 1930/2014

I middelalderhagen kan du også lukte og kjenne på plantene – og gjerne spørre gartneren som jobber i hagen.

Velkommen inn, ta et grønt steg bakover i tiden.

Besøk et museum denne helgen

$
0
0
Hva skjer på museene først helgen i august?

Hva skjer på museene først helgen i august?

Vi har samlet noen av aktivitetene og arrangementene du kan oppleve ved Østfoldmuseenes avdelinger denne helgen. 

Se også vår oversikt over faste og temporære utstillinger –>


Konventionsgaarden. Foto: Espen A. Nordenhaug

Konventionsgaarden. Foto: Espen A. Nordenhaug

Omvisning i Konventionsgaarden

Moss by- og industrimuseum. Fredag 31. juli, lørdag 1. august og  og søndag 2. august kl. 11 – 16.

Museumsvert Haakon Hattevig holder omvisning i utstillingen kl 13.

Inngang finner du i Borggården. Billetter kjøpes i Verket 20, Konventionsgaardens nabobygg,  eller i Moss by- og industrimuseum.

les-mer-jul



Haldenvassdragets kanalmuseum. Foto: Hege Hauge Tofte.

Barnas museum på Haldenvassdragets kanalmuseum. Foto: Hege Hauge Tofte.

Barnas museum under Kanallekene

Haldenvassdragets Kanalmuseum. Lørdag 1. august. Museet er åpent fra kl. 11 – 17.

Den 1. august er det duket for Kanal-lekene på Ørje og det blir en rekke aktiviteter for både store og små. På Haldenvassdragets Kanalmuseum er det Barnas Museum den dagen der du bl.a kan få hilse på en ny gjest, nemlig villsvinet.

les-mer-jul


Høyet tas ned av hesjene og legges over i hestevogna, foto: Ida Helene Lerkerød

Høyet tas ned av hesjene og legges over i hestevogna, foto: Ida Helene Lerkerød

Bli med å kjøre inn høyet med hest og vogn

Borgarsyssel Museum. Lørdag 1. august og søndag 2. august kl. 12 – 17.

Bli med å kjøre inn høyet med hest og vogn! Almelill er klar for å trekke både høy og barn i sin fine vogn..

les-mer-jul


Foto: Ingrid Brødholt

Folkenborg museum har åpent de tre første søndagene i august. Foto: Ingrid Brødholt

Åpen søndag på Folkenborg Museum

Folkenborg Museum søndag 2. august kl. 11 – 15.

Museet holder åpent. Her får du blant annet prøve spinning, karding, filting og strikking, og hils på sauene som gir oss ulla som trengs til disse aktivitetene!

les-mer-jul



Omvisninger på Rød herregård

Rød herregård, Halden historiske Samlinger. Hver dag kl. 12, 13 og 14.

Vi gir deg daglige omvisninger i hovedhuset på Rød herregård i Halden. Hver dag kl. 12, kl. 13 og kl. 14 i perioden 16. juni til 9. august. Ta en “digital” sniktitt på omvisningene her.

les-mer-jul


Se oversikt over faste og temporære utstillinger –>


Teaterhistorisk omvisning og Åpen dag med UiO

$
0
0
Fredrikshalds Teater i Halden. Foto: Lazienki Museum

Fredrikshalds Teater i Halden. Foto: Lazienki Museum

Vi inviterer til Åpen dag og teaterhistorisk omvisning i Fredrikshalds teater og kulissemagasinet. Studenter fra UiO og andre europeiske universiteter restaurerer de gamle kulissene.

Fredrikshalds Teater er et av Norges viktigste kulturminner og er av internasjonalt format. Teateret er det best bevarte barokkteateret i Norge og ble bygget i åra 1835-1838. Teateret gjennomgikk en stor restaurering og ble gjenåpnet i 1982, og i år har vi igjen avsluttet en større utvendig restaurering. Fredrikshalds Teater eies av Halden historiske Samlinger, og det fungerer i dag både som teater og museum. Teaterets unike kulissesamling gjør Fredrikshalds Teater veldig spesielt i norsk og europeisk sammenheng.

Det er omvisninger følgende dager:
– Lørdag 8. august kl. 14
– Søndag 9. august kl. 14
– Onsdag 12. august kl. 18

Billetter: voksne kr 50,- barn kr 20,-.

Fredrikshalds Teater Foto: Svein Norheim Inger Nybøle Ånnerud har omvisningene i Fredrikshalds Teater. Foto: Svein Norheim Salong og scene i Fredrikshalds Teater. Foto: Svein Norheim Fredrikshalds Teater i Halden. Foto: Lazienki Museum Fredrikshalds Teater i Halden. Foto: Lazienki Museum Fredrikshalds Teater i Halden. Foto: Lazienki Museum Fredrikshalds Teater i Halden. Foto: Lazienki Museum Fredrikshalds Teater i Halden. Foto: Lazienki Museum Fredrikshalds Teater i Halden. Foto: Lazienki Museum

Barn og dyr på Folkenborg!

$
0
0
Foto: Hilde Lauvland

Møt husdyr på Folkenborg museum! Foto: Hilde Lauvland

Søndag 6. september kan du møte husdyr på Folkenborg museum! Det blir kjøring med hest og vogn, ponniridning, gamle leker og aktiviteter for barn. Se hvordan lin blir bearbeidet fra plante til tråd. I Narvestadbygningen viser vi vandreutstillingen “Østfolds vakre bunader”. Smak på vafler som blir stekt på svartovn som i gamledager, og kos deg med rømmegrøt i Museumslåven.

Det blir salg av rømmegrøt, pølser, is, brus, kaffe og vafler.

Inngang voksne kr. 60,- og barn kr. 20,-

Museet er åpent fra kl. 12 til 16.

 

Velkommen!

Kulturhistorisk vandring på Lauer

$
0
0
Fiskebåter ved fiskemottaket på Lauer, makrellfiske med drivgarn. Ca. 1950.Den nærmeste båten er hvalerskøyta «Mjølner» som nå eies av Kystmuseet Hvaler.  Foto: Østfold fylkes billedarkiv.

Fiskebåter ved fiskemottaket på Lauer, makrellfiske med drivgarn. Ca. 1950.Den nærmeste båten er hvalerskøyta «Mjølner» som nå eies av Kystmuseet Hvaler.
Foto: Østfold fylkes billedarkiv.

Lauer på Hvaler var en gang et levende samfunn med 100, kanskje så mye som 120 beboere. Da hadde man egen skole på øya. Lauer består av flere øyer, men det er bare Nord-Lauer som var bebodd.

Næringsveien var fiske, og det var også et fiskemottak. Ett bruk drev litt med sauer, ellers var det bare høns og gris til eget forbruk. Det var karrige øyer. Fraflyttinga tok til etter krigen. Etter at den siste beboeren druknet tidlig på 1970-tallet, har øya bare vært bebodd av feriegjester om sommeren.

Onsdag 19. august arrangerer Kystmuseet Hvaler kulturhistorisk vandring på Lauer. Guide er Gunnar Syversen. Han var den siste som ble født på Lauer, i 1949, og bodde der de første leveårene inntil hans familie også flyttet.

Møt opp ved fergekaia på Skjærhalden.

Flyfoto over Lauer, juli 1967.  Foto: Widerøes Flyveselskap A/S / Østfold fylkes billedarkiv.

Flyfoto over Lauer, juli 1967.
Foto: Widerøes Flyveselskap A/S / Østfold fylkes billedarkiv.

Ferga går kl. 18:10 og ankommer Lauer kl. 18:20.

Vi går til toppen av øya og får en orientering før vandring nordover på øya.

Retur blir med ferga kl. 20:25 og ankomst Skjærhalden kl. 20:55.

Kle deg etter været, og husk godt fottøy!

Noe varmt på termosen, noe å bite i og noe å sitte på gjør seg også godt.

Vel møtt!

Unike teaterkulisser restaureres av internasjonal sommerskole

$
0
0
Studentene Vanessa Schusderlapp (22) fra Tyskland og Odd Erlend Lundsbakken (29) fra Norge arbeider med å sikre originale stifter på deler av proscenium-buen.

Studentene Vanessa Schusderlapp (22) fra Tyskland og Odd Erlend Lundsbakken (29) fra Norge arbeider med å sikre originale stifter på deler av proscenium-buen.

Sommerskolen for malerikonservatorer har inntatt kulissemagasinet til Fredrikshalds Theater. Fredrikshalds Theater bygget i  1838 har unike kulisser som er 100 år gamle, og noen viser til og med gjenbruk av enda eldre kulisser.

Restaureringen av kulissene er et tidkrevende arbeid og trenger spesialkompetanse. I samarbeid med Institutt for arkeologi, konservering og historie ved Universitetet i Oslo arrangeres det en årlig sommerskole i Halden. Elleve bachelor- og masterstudenter fra Norge, Nederland og Tyskland deltar, ledet av to lærere Dowtje van der Mulen og Gunnar Heydenreich. Økonomisk støtte er gitt av Sparebankstiftelsen. Prosjektet skal være fullført i 2017.

Onsdag 12. august inviterer vi til Åpen dag og teaterhistorisk omvisning i Fredrikshalds teater og kulissemagasinet –>

Lærer Gunnar Heydenreich og student Vanessa Schusderlapp (22) diskuterer videre arbeid. Studentene Vanessa Schusderlapp (22) fra Tyskland og Odd Erlend Lundsbakken (29) fra Norge arbeider med å sikre originale stifter en av delene. Kristine Amundsen (35) sørger for god dokumentasjon. Hun har utdanning fra kunstakademiet, men tar nå malerikonservatorstudiet i Oslo.

Et minne fra ærens mark. Waterloo 200 år som turiststed

$
0
0
Heftets omslagsside med Mamens og Frøstrups påskrift.

Heftets omslagsside med Mamens og Frøstrups påskrift.

Månedens gjentsand, august 2015.

Slaget ved Waterloo ble utkjempet 18. juni 1815 et stykke unna landsbyen av samme navn i nåværende Belgia. De stridende parter var britisk-allierte styrker under Wellington og prøyssiske tropper under Blücher mot Napoleons franske armé. Resultatet var Napoleons endelige nederlag og slutten på 20 års krig. Tiden etterpå ble en lang fredsperiode i Europa. Om det var haldensere eller østfoldinger med i slaget, er ukjent, men at en og annen kan ha forvillet seg inn i de mangslungne troppene på begge sider, kan ikke utelukkes.

Med Waterloos ry som et av de mest omtalte slagene i Europa, var interessen for stedet stor. Allerede dagen etter slaget kom de første turistene. Lokale bønder handlet med våpen og militære gradsmerker plukket opp fra gjørmen. I 1820-årene ble det bygget en gigantisk haug der hvor britene hadde hatt senteret i sin linje. Den kalles Løvehaugen etter den store bronseløven på toppen. Landskapet inneholder ellers en rekke monumenter, minnesmerker og graver.

En relativt ny tilvekst til boksamlingen ved Halden historiske Samlinger er et lite hefte i tverr kvartformat, Samling av tolv prospekter fra Waterloo (Collection de Douze Vues de Waterloo), utgitt av litografen Gerard i Brüssel. Som tittelen lover er innholdet tolv bilder, hver med en liten tekst på engelsk og fransk: Kirken i Waterloo, major Stables og major Rowleys graver, gårdene Mont St. Jean og Haye-Sainte, Pictons tre, Waterlooløven, Løvehaugen, Prøyssernes monument, herregården Hougoumont, Napoleons hovedkvarter, og et hus han vendte tilbake til flere ganger. Bak i heftet er et håndkolorert kart over slagfeltet. Med andre ord akkurat det du ville ha med deg hjem som souvenir før postkortenes og digitalkameraenes tid.

Kart over slagstedet. Rødt er engelske og allierte, rosa viser posisjonene før slaget, grønt er prøyssiske styrker, mens franskmennene er blå. Teksten opplyser blant annet at på nr. 15, gården Mont St. Jean, midt i det engelske artilleriet, oppholdt en fattig kone seg under hele striden.

Kart over slagstedet. Rødt er engelske og allierte, rosa viser posisjonene før slaget, grønt er prøyssiske styrker, mens franskmennene er blå. Teksten opplyser blant annet at på nr. 15, gården Mont St. Jean, midt i det engelske artilleriet, oppholdt en fattig kone seg under hele striden.

Like interessant som innholdet er proveniensen. Ting tyder på at en haldenser var tiltrukket av stedet. Heftet er pompøst påtegnet at det er kjøpt og betalt på Waterloo med 5 franc (2 franc under prisen i bokhandel) av en Frøstrup med utydelig forbokstav. Også den gang var det en glede å få ting billig. Heftet har enten blitt kjøpt eller gitt til C. A. Mamen, det navnet som står øverst. Dermed får det en ekstra dimensjon. Dette må være kjøpmann Christen Andersen Mamen (1815-1894) som var født og oppvokst i Halden. Kanskje var han av natur over gjennomsnittet interessert i militære minner, og det ikke bare fordi han var født samme året som slaget sto. Han var sønn av Dines Klein Mamen, som deltok lokalt i 1814, og bror av Gustav Valentin Mamen, som deltok som løytnant på dansk side under slaget ved Kolding i 1849 der han falt.

Heftet er utgitt ca. 1850 og finnes i minst to utgaver med varierende vinkling av motivene. Det ser ikke ut til å være vanlig i Norge. De slitte papirarkene er et spennende minne om en tidlig form for turisme, og en fascinasjon for krigens vesen og stedets mystikk. En historie som aldri slutter. For en måned siden ble Wellingtons gjørmetilsølte kappe fra slaget ved Waterloo solgt for 600 000 kroner. ( http://www.sothebys.com/en/auctions/ecatalogue/2015/english-literature-history-childrens-books-illustrations-l15404/lot.24.html ) De som gjør seg tanker om tilsvarende bekledning etter en viss krigerkonge på en viss festning, kan fortsette med det. Ærens mark – i alle fall for de titusener døde og sårede som lå igjen på slagmarken. De slapp i det minste å stå opp midt på natten for å vaske hendene.

Løvehaugen, som med pidestall og bronseløve er 200 fot høy, var det første store minnesmerket, og sto ferdig i 1826. Omkretsen er 520 meter og haugen har en hellingsgrad på 34. Ironisk nok endret de 300 000 kubikkmeterne masse som gikk med til å bygge monumentet landskapet så mye at det ødela for forståelsen av slagfeltet og styrkenes posisjoner. Pictons tre med Løvehaugen i bakgrunnen, monumentet over The King's German Legion til venstre og søylen til minne om Alexander Gordon til høyre. Mens den lille gutten nøyer seg med å peke, er mannen i forgrunnen virkelig turist: Han bare må kjenne på treet. Generalløytnant Picton var den høyeste offiseren som falt under slaget på koalisjonens side, mens oberstløytnant Gordon døde av skadene natten etter. Prøyssermonumentet ved Planchenoit har en viss likhet med støpejernsmonumentet over Karl 12 som den svenske arméen lot reise på Fredriksten i 1860. Armbevegelsene tyder på et oppspilt publikum, men dessverre mangler utropene. Herregården Hougoumont, eller snarere ruinene av den etter kampene, lå omtrent inne i de franske linjene, men ble besatt av britene natten før slaget. Stedet er kalt nøkkelen til utfallet, og ble hele tiden forsvart mot franske angrep. Deler av anlegget ble antent av franske brannbomber (den fiendtlige ild), og sårede som lå i skjul brant i hjel.

James Ronald Archer, arkivar, Halden historiske Samlinger

Viewing all 77 articles
Browse latest View live